OnlineLahTauke! Bring Your Business Online!

Friday, 3 August 2012

Pakai Earphone Membatalkan Puasa ke??

Assalamualaikum dan salam sejahtera..

Pada waktu pagi-pagi seperti ini aku ada soalan penting nak tanya korang semua.. Pakai Earphone semasa kita berpuasa boleh membatalkan puasa ke???
batal puasa
Yang aku pasti jenis earphone kat bawah ini tidak akan membatalkan puasa, tetapi jenis earphone di atas macam mana?? Aku tanya pak cik google tadi. Dia jawab, memakai earphone tidak membatalkan puasa selagi ianya tidak memasuki bahagian dalam telinga.. Tapi apa yang diberitahu itu kurang jelas.. Jadi aku harap korang boleh kongsikan pendapat sama ada batal atau pun tidak..
batal puasa


batal puasa
Terima kasih.. salam dari pantai timur.

6 comments:

missha said...

missha biasa guna headphone je..err. <--tak menjwab soalan.hehe

Ikmal said...

Assalam, cuba tanya kat UAI.. hehehe... tak silap memang tak batal puasa selagi ianya tak masuk sampai ke lubang telinga yg dlm tu... kalau masuk juga memang xtreamlah weiiii.. hehhehe

lokman said...

Ok.. hehe.. ^_^

Azwa said...

hmmm..tak tau pulak pasal ni..pakai ear phone rasanya taklaa cucuk dalam sangat kan? hmm (tgh berpikir)

lokman said...

tu yang jadi was2..

eimah siti said...

telinga ada 3 bahagian....inner ear...middle ngan outer...kita memakai earphone tuu just masuk kat outer je....tak masuk pun sampai middle...inner tuu lagi la tak...contoh katakanla kita letak jari dekat bahagian outer ear...agak2 batal tak? sama la jugak dengan earphone tuu...kita tak la jolok dia sampai ke dalam telinga...tapi kalau nak kepastian lagi tnya la ustaz...then jgn lupa share ye....=)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...